Hieronder vind je de meest gestelde vragen, kijk ook even bij 'Kinderslaapcoach' voor nog meer vragen en antwoorden wat een slaapcoach eigenlijk doet en hoe het werkt.
Wat is een slaapcoach / slaapconsultant?
Een slaapcoach zal jouw gezin begeleiden en ondersteunen in de periode waarin we samen de slaap van jouw gezin willen verbeteren. Slapen is namelijk iets wat kinderen moeten leren en wij kunnen daarbij helpen. Als je kindje weer beter slaapt, zal jouw gezin ook weer beter slapen. We hebben verschillende methodes en adviezen om het slapen aanzienlijk te verbeteren, daarvoor werken met kindjes vanaf 16 weken, dan ontwikkelen ze namelijk een dag- en nachtritme. Slaaptraining betekent ook dat je consequent moet zijn en dat jij als ouder aan de slag moet. Zie het als een diëtiste, die schrijft ook een persoonlijk plan, maar daar moet je je wel aan houden anders werkt het niet of minder goed :)
Zal mijn kind veel huilen tijdens de training?
Het is nooit de bedoeling om kinderen expres te laten huilen, echter als kleine kinderen nieuwe gewoontes of ontwikkelingen moeten leren en oude gewoontes moeten afleren, zal dat nooit zonder enige tranen zijn. We kunnen natuurlijk het slaapplan aanpassen op jouw wensen en behoeften.
Hoe kies je een slaapcoach?
Een slaapcoach kiezen is heel persoonlijk. Je moet een klik hebben en achter de werkwijze staan. In Nederland is het beroep slaapcoach niet beschermd, dat betekent dat je met een minimale opleiding jezelf slaapcoach mag noemen. Gelukkig zijn er een paar degelijke opleidingen tot slaapcoach die zijn aangesloten bij een branchevereniging zoals AICSC.
De ene slaapcoach werkt volgens wetenschappelijke bevindingen (zoals ik) dan wordt er gekeken naar ons biologische ritme, slaapdruk en timing van de slaap. Maar ook naar gedrag en slaapassociaties. De andere slaapcoach werkt volgens andere invalshoeken. Daarom is een kennismakingsgesprek van belang. Zo leer je elkaar kennen en kan je als ouder beslissen of je achter de werkwijze staat. Mocht je met mij willen sparren, klik dan hier.
Wanneer kies je voor een slaapcoach?
Je kunt een slaapcoach inschakelen als jij of jouw kindje heel veel wakker zijn 's nachts, je niet uitgerust wakker wordt of heel vroeg al aan je dag moet beginnen. Maar ook als je:
Hoe start ik een slaap trainingstraject op?
Indien je klaar bent om samen met mij te werken aan betere nachtrust voor jouw hele gezin kan je mij hier een mailtje sturen.
Ik neem contact met jou op voor een kennismakingsgesprek en ik stuur je een uitgebreid intakeformulier op. Je kunt ook zelf een kennismakingsgesprek inplannen via deze link.
Daarna maak ik een afspraak voor een Zoom meeting waar we het intakeformulier uitgebreid doornemen.
En dan spreken we een startdatum af.
Wat zijn de kosten van een traject?
Bij Lot of Sleep kan je kiezen uit een New Born consult, Premium pakket of een los telefonisch consult. Wat een pakket precies inhoudt staat bij het kopje 'Pakketten'
Wanneer kan je beginnen met slaaptraining?
Als een baby een biologisch ritme begint te ontwikkelen, is de kans groot dat we dan aan de slag kunnen.
Over het algemeen ontwikkeld een baby zijn biologische dag- en nachtritme vanaf vier maanden na de uitgerekende datum.
Voor die tijd kan ik je helpen om het biologische ritme te verbeteren. Vanaf vier maanden is het mogelijk om een slaaptraining toe te passen, tot zes jaar oud.
Welke leeftijd kan ik een slaapconsultant inschakelen?
Ik werk met ouders van kinderen van vier maanden tot en met zes jaar oud.
Onder de vier maanden is het biologische ritme nog niet ontwikkeld, wel kan ik je daar handige informatie over geven, maar slaaptraining is niet aan de orde.
Hoe werkt het als ik borstvoeding geef?
Wanneer je borstvoeding geeft kunnen we zeker beginnen aan slaaptraining. Wanneer je op verzoek voedt, zullen we misschien wat slaapjes overdag moeten verschuiven. 's Nachts kan je gewoon blijven voeden als je dat wilt. Als je wilt afbouwen met je borstvoeding kunnen we dat met een lactatiekundige bespreken. We kunnen haar altijd inschakelen als we iemand nodig hebben om te sparren. Maar ook voor een definitief oordeel.
Werkt Lot of Sleep volgens de regels omtrent Veilig Slapen?
Jazeker, ik vind veiligheid het allerbelangrijkste.
Helaas komt wiegendood in Nederland nog steeds voor, maandelijks sterft er één kind aan wiegendood (bron: 2022, Veiligheid.nl).
Daarom hanteer ik de veiligheidsregels gebaseerd op de Landelijke JGZ-richtlijnen, preventie wiegendood hier te lezen.
Onder andere:
Kan ik Lot of Sleep 's-nachts bereiken?
Alle contactmomenten spreken wij van te voren samen af, in het logboek kan je wel precies bijhouden hoe de nacht is gegaan en als je de volgende dag behoefte hebt om even te bellen/overleggen kan dat natuurlijk altijd!
Hoelang mag ik Lot of Sleep contacten?
Het aantal contactmomenten staat vast bij het pakket dat je kiest. Als die contactmomenten voorbij zijn maar je hebt het gevoel dat je nog niet helemaal klaar bent met de begeleiding, kan je altijd een verlengd consult aanschaffen. Prijs i.o.
Wat als de slaaptraining niet werkt?
Slaaptraining is een intensief traject waarbij de ouders/verzorgers 100% moeten meewerken aan de gemaakt afspraken.
Als je je aan de afspraken houdt, zal het slapen verbeteren. Maar als je je niet voor 100% inzet, zal de slaaptraining zijn vruchten niet afwerpen en is het zonde van de tijd en jouw geld. We kijken na een aantal dagen hoe het vordert, ik kan dan het slaapplan bijschaven.
Krijg ik geld terug als het niet werkt?
Als het resultaat niet naar wens is behaald kan ik geen geld teruggeven. Wel zal ik mij inzetten om tot het best mogelijke resultaat te komen. Ik besteed veel zorg en tijd aan de intake, het persoonlijke slaapplan en de dagelijkse feedback.
Wanneer moet je niet starten met slaaptraining?
Wanneer je veel gaat reizen, medische ingrepen, verhuizingen of gaat logeren/weekendje weg (niet thuis slaapt). Het beste is een veilige en vertrouwde omgeving voor een kind. Dus als wij samen
gaan werken verwacht ik dat je zo veel mogelijk thuis slaapt (met name 's-nachts). Mocht je toch wel een nacht/paar nachten weggaan, dan zullen we dat in ons slaapplan oppakken.
Indien een kindje ziek is, een medische behandeling ondergaat of als er een vakantie op korte termijn is gepland is het beter om te starten als alles in wat rustiger vaarwater is. Dit omdat rust
en regelmaat heel belangrijk is. Ook raad ik aan om niet tegelijk met zindelijkheidstraining te beginnen of van bed te wisselen (naar groter bed), eerst willen we dat je kindje fundamenteel goed
slaapt en daarna kunnen we andere zaken aanpakken.
Geef je ook workshops?
Ja, je kan bijvoorbeeld met een groep geïnteresseerden mij vragen voor een workshop, ik geef je dan informatie die bij elke leeftijd van toepassing is en daarna behandelen we een of meer casusposities. Het is zeer leerzaam en je krijgt echt genoeg tips en adviezen om erna zelf aan de slag te gaan. Wil je meer informatie over de inhoud, data en prijzen stuur mij dan een mailtje.
Marilot - Lot of Sleep
Telephone: +316 24 86 3494
E-mail: info@lotofsleep.com
Instagram: lotofsleep
KVK: 84913460
Gecertificeerd door Family Sleep Institute in 2022 en aangesloten bij Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches.